Har alt men er likevel ulykkelig...

01.04.2024


Har du noen gang tenkt på hvorfor mennesker som «har alt» er ulykkelige? 

Enten det gjelder deg selv eller noen du kjenner, kan alle oppleve tristhet, depresjon, angst, eller å være selvdestruktive til stross for at de er rike. Tenk på en person som tilsynelatende har alt. En person som har masse penger, et flott hus, båt, hytte, dyre biler, en god familie og friske barn, og en god jobb. Hvis du hadde hatt alt dette, ville du ha vært den mest lykkeligste personen i verden! Men, det fungerer ikke slik, og er mer komplisert enn som så. Det som er alt for deg er likevel ikke «alt» for noen andre.

Lykke er en kompleks følelse som ikke bare er knyttet til eksterne faktorer som materielle goder eller suksess. Ekte lykke kommer ofte fra et balansert liv som inkluderer meningsfulle relasjoner, personlig vekst, god fysisk og mental helse, og en følelse av formål og mening.



Det er flere faktorer som kan bidra til at selv de som har mye materielle goder, kan oppleve depresjon og selvdestruktiv atferd. Manglende mening og formål er en av faktorene. Selv om noen har materielle goder, kan de likevel føle seg tomme eller mangler en følelse av formål og mening i livet. De kan oppleve, som alle andre mennesker, ustabile sosiale forhold, føle seg ensomme eller isolerte, og har problemer å knytte sterke bånd med andre mennesker. Grunnen til det kan også være en oppfatning at andre er misunnelige og ikke ønsker dem godt.

De kan føle et enormt press fra samfunnet eller sine egne forventninger til å opprettholde sitt statusnivå eller prestere på et visst nivå, noe som kan føre til stress og angst. Noen ganger kan det å ha alt ikke leve opp til urealistiske forventninger eller forestillinger om hva lykke burde være, og dette kan føre til en følelse av tomhet eller skuffelse. De kan mangle en følelse av takknemlighet eller verdsettelse for det de har, og dette kan bidra til en følelse av utilfredshet.

Vi har en tendens til å ta ting for gitt!


Når noe er alltid til stede eller alltid har vært til stede i våre liv, kan vi begynne å anta at det vil fortsette å være der uten at vi trenger å anstrenge oss for å opprettholde det. Dette kan føre til at vi tar det for gitt. Vi er ikke alltid oppmerksomme på verdien av tingene rundt oss eller hvor privilegerte vi er. Dette kan føre til manglende bevissthet og undervurdering av mye som er godt og uvurderlig i vårt liv. Istedenfor å fokusere på det vi faktisk har, fokuserer vi oss på det negative, det som ikke fungerer eller det vi ikke har.

I de fleste tilfellene setter vi ikke pris på det vi har fram til vi mister de. Vi har ofte en tendens til å undervurdere tilværelsen og nærheten av mennesker og ting som er viktige for oss. Vi burde være mer klare over at vi aldri vet når vi ser en person som betyr for oss siste gang. Det skal ofte til at vi mister noen, for å innse hva den personen egentlig betydde for oss.

Sammenligning med andre kan i mange tilfeller være hovedårsak for å ikke føle seg lykkelig. Vår tendens til å sammenligne oss med andre som har «mer» og «bedre», kan ubevisst føre til fortvilelse, misnøye, bitterhet, misunnelse og følelse av urettferdighet. Du kan kanskje tenke at det er bedre å sammenligne oss med de som har mindre enn oss, på den måten kan vi trøste oss for ting som vi mangler i livet.

Den eneste personen du burde sammenligne deg med er deg selv, den du var i går, og den du ønsker å bli!


Ved å sammenligne oss med oss selv, hvem vi var i går, og hvem vi ønsker å bli, gjør at vi er mer bevisst på våre verdier og å leve i takt med dem.

Det er også viktig å forstå at selv mennesker som har absolutt alt, kan ha mentale helseproblemer. Depresjon, selvdestruktiv atferd og andre mentale helseproblemer kan påvirke en persons velvære uavhengig av deres materielle status. Disse problemene kan påvirke rike og fattige mennesker på samme måte, uansett hvor privilegerte enkelte mennesker kan virke på overflaten.

Å tenke på hva du er takknemlig for hver dag, kan bidra til å motvirke tendensen til å ta ting for gitt.